Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Zilveren Erepenning voor Herman Visser

Herman Visser ontving op vrijdag 9 juni de Zilveren Erepenning van de gemeente Heerde. Dit gebeurde tijdens de reünie van de Dialectwârkgroep Heerde. De heer Visser ontving de Erepenning vanwege zijn grote verdiensten voor de gemeente Heerde, vooral voor het behoud van cultureel erfgoed. Bij de Erepenning hoort ook een vermelding in het ‘Ereboek der gemeente Heerde’.

Zilveren Erepenning voor Herman Visser

Herman is als voorzitter van de Stichting Molenbezit nauw betrokken bij alles wat er gebeurd op Vrieze's Erfgoed. Hij was in verleden commissaris bij de toenmalige molen de Vlijt BV. Daarna werd hij in 2008 voorzitter van de stichting als opvolger van Dick ten Doeschate. Meteen daarna droeg Willem Vrieze de molenaarswoning en vervolgens zijn bezit over aan de stichting Molenbezit. Herman maakte meteen deel uit van de restauratiecommissie en van de werkgroep die het inrichtingsplan maakte voor het bezoekerscentrum. Ook was hij lid van het bouwteam voor de onlangs gebouwde schuur. Belangrijk is ook zijn rol in de vrijwilligersgroep die elke woensdagmorgen aanwezig is. Voor die ploeg was er woensdagmorgen dan ook gebak: Heerdenaartjes. 

Cultureel Erfgoed 

Herman Visser heeft een grote rol gespeeld in de bewustwording van het belang van erfgoed in Heerde. Als voorzitter van Stichting Molenbezit Heerde heeft hij veel aandacht weten te krijgen voor de Mölle van Bats in Veessen en heeft hij een belangrijke rol gehad bij het ontwikkelen van Vrieze’s Erfgoed tot bezoekerscentrum. Zo heeft hij een grote rol gehad bij de overdracht van dit complex aan de Stichting Molenbezit. Ook is hij vast onderdeel van de vrijwilligersgroep van dit bezoekerscentrum.

Vanuit de stichting Vriendenkring 13 april 1945, waarvan hij ook medeoprichter is, vertelt hij jaarlijks aan grote groepen kinderen het verhaal over 13 april 1945, toen 12 mensen door de Duitsers werden gefusilleerd bij de Klementbrug.

Verder speelde Herman Visser een belangrijke rol bij de Dialectwârkgroep Heerde). Hij was intensief betrokken bij het jaarlijks verzorgen van de dialectcursus “Uule, Wulle Zuule”. Veel (nieuwe) inwoners van Heerde hebben onder zijn leiding het dialect leren verstaan en spreken. Daarnaast hoorde bij de cursus een stuk lokale cultuurhistorie over gebruiken, streeknamen en gezegden. Verder heeft hij vanuit de dialectwârkgroep het Nieje Heerder woord`nboek samengesteld.

Bij de Johanneskerk in Heerde is hij nauw betrokken bij de instandhouding van de kerktoren. Het omgaan met en persoonlijke aandacht voor mensen is een heel sterk punt van Herman Visser.

Het college van B&W van Heerde heeft op 23 mei besloten dat de Zilveren Erepenning van de gemeente Heerde een passend eerbetoon is voor deze inzet.

 


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.