Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Opening nieuwe schuur op Padd'ndag

De nieuwe schuur op Vrieze's Erfgoed wordt zaterdag 2 september tijdens de jaarlijkse Padd'ndag geopend. Aan het einde van de dag zal de dorsmachine voor het eerst de schuur ingereden worden en dat onder de muzikale klanken van de Iesselbloazers uit Veessen.

Opening nieuwe schuur op Padd

En daar mee wordt een belangrijk project voor Vrieze's Erfgoed afgerond. Het nieuwe onderkomen is belangrijk voor het behoud van de dorsmachine. Al 35 jaar wordt met deze dorsmachine op Padd'ndag de rogge gedorst. De Padd'ndag werd in 1982 voor het eerst gehouden en de opbrengst is al die jaren gebruikt voor de instandhouding van molen de Vlijt en Vrieze's Erfgoed. De dorsmachine is in 1953 gebouwd bij de firma F.H. Steenman in Doetinchem. Het is een stationaire dorsmachine met een binder. De machine is eerst gebouwd met houten wielen met stalen velgen en later voorzien van wielen met luchtbanden. Die komen van een Canadese legertruck uit de Tweede Wereldoorlog. De machine werd in 1980 gekocht door H(ein) van Essen aan de Kolthoornseweg uit Heerde. Na zijn overlijden ging de machine over naar zijn neef Cees van Essen en werd medewerking aan de Padd'ndag voortgezet. Een aantal jaren geleden haf van Essen te kennen de dorsmachine te willen scheken aan Vrieze's Erfgoed. Maar daarvoor was de bouw van een stalling nodig. Dat had heel wat voeten in aarde maar uiteindelijk is deze toch gerealiseerd. Het casco is gebouwd door Kroon Montage en Afbouw uit Hattemerbroek met veel steun van de vrijwilligersploeg op Vrieze's Erfgoed. Daarbij is de dorsmachine door de familie van Essen in een uitstekende staat is gehouden. Vooruitlopend op de overdracht heeft Cees van Essen zijn kennis over het onderhoud, overgedragen aan enkele jongere vrijwilligers van Vrieze's Erfgoed. Dankzij het overdragen van de dorsmachine en de kennis van de heer C. van Essen, blijft dit onderdeel van de agrarische historie in de gemeente Heerde behouden.

 

Vitrinewand

De dorsmachine is in de nieuwe schuur altijd te zien dankzij een vitrinewand. Deze zal ook gebruikt worden voor het exposeren van andere zaken zoals onderdelen van de in 2016 opgegraven onderdelen van de Halifax DT 795 en andere historische materialen die betrekking hebben op Vrieze's Erfgoed. De bouw van de schuur is mede tot stand gekomen door bijdragen van

  • Het Prins Bernard Cultuurfonds

  • Rabobank

  • Jan Nienhuis Vereniging

  • Hendrik Maten Stichting

  • Adriana Hoogenboom Stichting

- Inzet van vrijwilligersploeg Vrieze's Erfgoed

Opening nieuwe schuur op Padd Opening nieuwe schuur op Padd 


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.