Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Bijenzwerm geschept

Imker Paul Docter schepte de afgelopen week een bijenzwerm die op vijf meter hoogte aan een tak in de boom hing. Hij gebruikte daarvoor een oude techniek: een linnen zak aan een lange stok.

Bijenzwerm geschept

Als een grote druiventros hing de zwerm met duizenden bijen aan de tak achter de bijenstal op Vrieze's Erfgoed. De zwerm was afkomstig uit een van zijn eigen korven. Paul wist hoe men vroeger met een linnen zak op deze manier de zwerm schepte. Inschakeling van familie leverde een lange hengelstok op. De zak werd voorzichtig om de zwerm geschoven. Wat volgde waren enkele flinke tikken tegen de tak waarna de zwerm losliet en in de linnen zak viel. De zak met inhoud werd vervolgens voorzichtig in een lege korf geschud. De kunst is dan dat de koningin wel in de korf moet zitten. De kans is anders aanwezig dat de koningin zich weer verplaatst en de zwerm weer mee neemt. Een inspectie van de leeg geschudde wees uit dat de koningin niet tussen de achtergebleven bijen zat. En toen daarna de rondvliegende bijen door het vlieggat de korf binnen gingen, was dat voor Paul het bewijs dat de koningin zich in de korf bevond. En daarmee was zijn bijenvolk veilig gesteld. 

Bijenzwerm geschept  Bijenzwerm geschept  Bijenzwerm geschept  Bijenzwerm geschept  


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.