Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Drie generaties rogge dorsers

Op de Padd'ndag wordt elk jaar de rogge gedorst. Bijzonder was dat dit jaar drie opeenvolgende generaties Dijkhof de rogge met de stok dorsten.

Drie generaties rogge dorsers

Opa Herman Dijkhof was al van meet af aan bij het rogge maaien en dorsen voor molen de Vlijt betrokken. Later voegde zich ook zoon Erik Dijkhof bij de maaiers. De kinderen Dijkhof maakten dan ook al op jonge leeftijd kennis met het rogge maaien. In 2011 werd de rogge voor het eerst verbouwd en gemaaid op Vrieze's Erfgoed. Daar mochten Herjan en zijn zus de aan de gas gezette rogge testen op stevigheid. Als de schoven goed aan de gas worden gezet, kun je er een kind op zetten. En dat bleek inderdaad het geval te zijn. Nu is Herjan al zover dat hij mij helpt met het binden en dorsen van de rogge. En dat leverde een mooi plaatje op van opa Herman, vader Erik en (klein)zoon Herjan. 

Drie generaties rogge dorsers  Drie generaties rogge dorsers  


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.