Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Nieuwe aanwinst: schilderij Jan van Vuuren

Vrieze's Erfgoed krijgt binnenkort een nieuwe aanwinst: een fraai schilderij van molen de Vlijt van de hand van Jan van Vuuren.

Nieuwe aanwinst: schilderij Jan van Vuuren

Het bestaan van dit schilderij (79 bij 100 cm) was al langer bekend bij het comité molen de Vlijt maar was zover bekend in particuliere handen en niet te koop. Het kunstwerk maakte de afgelopen tijd deel uit van de expositie over 'Jan van Vuuren in perspectief' in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Deze expositie loopt nog tot 15 januari. Tijdens een bezoek van voorzitter Herman Visser van de stichting Molenbezit Heerde aan de expositie, informeerde hij naar het schilderij dat uiteraard zijn aandacht trok. Toen werd bekend dat het schilderij te koop is. Overleg tussen stichting en comité molen de Vlijt leidde uiteindelijk tot het besluit om het schilderij aan te kopen.

 

Jan van Vuuren (Bleskensgraaf 1871 – Nunspeet 1941) heeft bijna veertig jaar op de Veluwe gewoond, voornamelijk in Nunspeet. Al vanaf 1893 zwerft Jan van Vuuren over de Veluwe. Hij trekt een aantal zomers mee naar Elspeet met de Haagse kunstenaars H.J. van der Weele en F.P. ter Meulen, die de ongerepte Noordelijke Veluwe ontdekten als de plek om hun landschappen ‘en plein air’ te schilderen. In 1903 gaat hij in Nunspeet wonen, waar hij dag in dag uit buiten te vinden is met schetsboek om het Veluwse landschap vast te leggen. Zijn werk is vervuld van een sterke liefde voor schoonheid. Altijd in de voor hem kenmerkende impressionistische stijl waaraan hij zijn hele carrière trouw is gebleven. Een bijzondere kwaliteit van Jan van Vuuren is zijn geraffineerde gebruik van het perspectief, waarmee diepte in een schilderij gebracht wordt. Op het schilderij van molen de Vlijt is dit aspect te zien in het Apeldoorns Kanaal dat in de verte lijkt te verdwijnen.

Op Vrieze's Erfgoed is men zeer verguld met de aankoop van dit kunstwerk. Het is het tweede kunstwerk van een bekende schilder. Eerder slaagde men er in het schilderij van Jan Kleintjes aan te kopen. 


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.