Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Lezing over Luther en Moderne Devotie

Tekenaar en schrijver Bernard Bos uit Heerde uit Heerde vertelt op maandag 20 maart op Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 24 in Wapenveld over het thema 'Maarten Luther en de Moderne Devotie'.

Lezing over Luther en Moderne Devotie

Bos verdiepte zich vier jaar lang in het leven van Maarten Luther en tekende en schreef vervolgens het stripboek 'De geur van braadworst'. Luther (1483-1546) was geestelijke in de toenmalige Rooms-Katholieke kerk. Hij verzette zich tegen misstanden in de kerk en is vooral bekend doordat hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen op een kerkdeur publiceerde tegen de aflaathandel in de kerk. Algemeen wordt dat gezien als begin van de Reformatie en van het turbulente leven van Luther dat volgde. Het stripboek 'De geur van braadworst' begint met een diefstal van boekjes in het Duitse Eisenach. Daar komt de lezer op het spoor van Maarten Luther. Vooraf aan de Reformatie is er al de beweging de Moderne Devotie, gesticht door Geert Grote (1340-1384). De bewoners van het klooster Hulsbergen (1407-1578) in Wapenveld behoorden tot de volgelingen van de Moderne Devotie. Bernard Bos gaat in zijn lezing in op de overeenkomsten en de verschillen tussen beide. Bernard Bos ondersteunt zijn verhalen met tekeningen die hij maakte na bezoeken aan het stamland van Maarten Luther. De bijeenkomst op Vrieze's Erfgoed begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entree is 3,50 euro. Dat is inclusief een kop koffie met een Luther-koek. Reserveren is gewenst en kan door een mail te sturen naar info@vriezeserfgoed.nl of via tel. 06-15194780. 

 


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.