Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Comité maakt plannen voor nieuw seizoen

Het comité molen de Vlijt is begonnen met het maken van plannen voor het nieuwe seizoen vanaf zaterdag 28 april. Onder meer wordt gewerkt aan een metamorfose voor de streekwinkel en aan meer speelmogelijkheden voor kinderen.

Comité maakt plannen voor nieuw seizoen

De streekwinkel werd begin mei 2009 geopend nadat Willem Vrieze zijn hele bezit had geschonken aan de stichting Molenbezit gemeente Heerde. Opzet was om publiek naar de molen te trekken. Wijlen Henk Hoogeveen van Hoogeveen Mode schonk een groot deel van het inventaris van zijn winkel om in de schuur de streekwinkel in te richten. En tot nu toe heeft dat tot volle tevredenheid dienst gedaan. 

Voor de nieuwe inrichting van de winkel is een ontwerp gemaakt door Gusta de Kaste, sinds kort lid en penningmeester van het molencomité. Opzet is om meer de verbinding te zoeken met de cultuur en de omgeving. "Het moet een plek worden om uit te rusten, informatie te vinden, een boerenwinkeltje en koffiehuis voor toeristen én lokale Wapenvelders met jonge kinderen. De klant moet het gevoel hebben dat de inrichting van het erf komt, en een landelijk, nostalgisch karakter krijgen", zo is de insteek. Vrieze's Erfgoed heeft een erf en omgeving waar (jonge) kinderen lekker kunnen spelen en ook die mogelijkheden wil men uitbreiden. 

Halfax 

Achter de glazen wand van de nieuwe schuur is inmiddels een vitrine ingericht. Daar zal de komende tijd een expositie worden neergezet waarin het verhaal van de Halifax DT 795 wordt verteld, de bommenwerper die op 3 april 1943 neerstortte op de grens van Vrieze's Erfgoed. 

Activiteiten 

Ook zijn de voornaamste activiteiten voor het nieuwe seizoen vastgesteld. Zo zal de Huttenbouwweek plaatsvinden op 30 april en 1, 2 en 3 mei. Een bijzonder evenement is het Nederlands Kampioenschap Jachthoorblazen dat op zaterdag 26 mei wordt gehouden. De belangrijkste data op dit moment zijn: 

donderdag 10 mei Openluchtdienst VEG

zaterdag 12 mei Nationale Molendag

zaterdag 7 juli Koetsentocht Wapenveld

zaterdag 14 juli Nationale Imkerijdag

zaterdag 28 juli Oogstdag/Cittaslowmarkt

zaterdag 18 augustus Bloemencorso

zaterdag 1 september Padd'ndag 

zaterdag 8 september Open Monumentendag

 

Vrieze's Erfgoed gaat over tot een metamorfose van de streekwinkel. Deze foto is van mei 2009 toen de winkel werd geopend.


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Bezoek groepen aan bezoekerscentrum op afspraak via contactformulier.