Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Molen de Vlijt maalt voor Bakker Piet

Molen de Vlijt in Wapenveld gaat de tarwe malen Bakker Piet uit Elspeet. Eigenaar Ronny van der Horst, de derde generatie van de ambachtelijke bakkers, heeft zijn oog op de Wapenveldse molen laten vallen voor het malen van zijn Veluwse tarwe.

Molen de Vlijt maalt voor Bakker Piet

“Ik moest op zoek naar een molen waar de kennis en het vakmanschap aanwezig is om een goed product te leveren. En dat kan bij molen de Vlijt in Wapenveld”, zegt Ronny van der Horst. In samenwerking met akkerbouwer Aart Versteeg verbouwd hij sinds 2010 zijn eigen tarwe op de Veluwse akkers in Uddel en Elspeet. “Dat was wel een zoektocht om de goede soort tarwe te vinden met een voldoende eiwitgehalte voor een goede bakkwaliteit. Met ondersteuning van de Universiteit van Wageningen zijn we in 2010 aan de slag gegaan”, vertelt Ronny. In het tarweras Lennox heeft hij nu een tarwe met een hoge bakkwaliteit. In de bakkerij in Elspeet worden daar op ambachtelijke wijze vier soorten brood van gebakken: wit, volkoren, meergranen en een donkere variant.

 

Horeca

De productie gaat voor een groot deel naar horecabedrijven en grote afnemers als het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Dat uiteraard naast de verkoop aan particulieren in de bakkerij aan de Uddelerweg 4 in Elspeet. Opa Piet van der Horst en zijn echtgenote Riek begonnen in 1938 met de bakkerij die werd voortgezet door Henk van der Horst en zijn vrouw Sonja. De naam Bakker Piet werd ook gehandhaafd door de derde generatie: Ronny en zijn vrouw Esther. En dus is het nu feest: Bakker Piet bestaat 80 jaar. De drijvende kracht is hun creativiteit. “Bakker Piet blijft zich ontwikkelen. Het kan telkens nog lekkerder, gezonder, duurzamer, ambachtelijker en klantvriendelijker”, zegt Ronny van der Horst.

 

Molenaars

De molenaars in Wapenveld zijn blij met hun nieuwe klant. “Molen de Vlijt is echt ingericht als productiemolen, we voldoen aan alle voorschriften als de HACCP-regels voor voedselveiligheid. En we werken graag samen met ambachtelijke bakkers, dat levert mooie producten op”. De Elspeter bakker heeft op www.bakker-piet.nl ook een uitgebreide webshop heeft voor wie kennis wil maken met het assortiment. En wie zelf de proef op de som wil nemen, kan terecht bij de lunchroom van Bakker Piet aan de Uddelerweg 4 in Elspeet.

 


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Bezoek groepen aan bezoekerscentrum op afspraak via contactformulier.