Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Puzzeltocht, brood, soep en schatgraven op Devotiefestival

Schatgraven, gratis brood en soep, een puzzeltocht met spannende verhalen, de presentatie van Fraterbier en middeleeuwse vaardigheden zijn de ingrediŽnten voor de vijfde editie van het Devotiefestival dat op zaterdag 1 juni wordt gehouden.

Puzzeltocht, brood, soep en schatgraven op Devotiefestival

“Na de wandel- en fietstochten van de afgelopen jaren, gaan we dit jaar de activiteiten vooral richten op kinderen en concentreren op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed in Wapenveld. Hiermee proberen we te laten zien dat het sobere leven van de fraters in het klooster Hulsbergen een bijzondere bekoring had”, vertelt Roel Docter namens de werkgroep die dit festival organiseert. Speciale aandacht is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor hen is er puzzeltocht door het Kloosterbos naar camping 't Klooster aan de Ellenhoorn. Onderweg komen de deelnemers een drietal verhalenvertellers tegen. “Zo kunnen de kinderen met hun ouders en opa's en oma's kennis maken met de directe omgeving waarin de bewoners van het klooster in de middeleeuwen leefden”, vertelt Docter. Op camping 't Klooster kunnen de kinderen schat graven. Dit onderdeel is gebaseerd op een vondst in 1934 van honderden munten afkomstig van het klooster Hulsbergen. En om de deelnemers ook het Middeleeuwse vervoer te laten beleven, worden ze met paard en wagen teruggebracht naar Vrieze's Erfgoed. Op het terrein van molen de Vlijt zijn mensen actief met middeleeuwse vaardigheden als potten bakken, mandvlechten, beeldhouwen, glas in lood maken en boekbinden. Kinderen kunnen zelf kaarsen dompelen in de bijenstal, tarwe malen en genieten van pannenkoeken. Op Vrieze's Erfgoed neemt men nog een traditie uit het kloosterleven over: het gratis uitdelen van soep en brood. “Het beginsel van de Moderne Devotie vanuit het Evangelie van Jezus Christus was vooral gekenmerkt door het omzien naar elkaar. Dit in de zorg voor armen, het onderwijs aan de jeugd en ziekenzorg. Met het uitdelen van soep en brood verwijzen we hier naar”, vertelt Roel Docter.

Het Devotiefestival wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur. De organisatie is in handen van een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Recreatie Wapenveld, Rond Uit Hattem, christelijk centrum De Hezenberg uit Hattem, Jeugd met een Opdracht uit Heerde en aangevuld met particulieren. Voor meer informatie: www.vriezeserfgoed.nl.

 


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Bezoek groepen aan bezoekerscentrum op afspraak via contactformulier.