Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Draaiorgel en fietstocht op Molen- en Gemalendag

Er valt heel wat te beleven en te genieten tijdens de nationale Molen- en Gemalendag op zaterdag 11 mei. Van draaiorgelmuziek en bloeiende boomgaarden tot een fietstocht door de IJsselvallei met het proeven van streekproducten, de boeiende verhalen van molenaars en de indrukwekkende gemalen Pouwel Bakhuis en Veluwe.

Draaiorgel en fietstocht op Molen- en Gemalendag

Bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed heeft het initiatief genomen voor deze activiteit als opening van toeristenseizoen 2019. Dit met ondersteuning van het Ondernemersfonds gemeente Heerde. Uitgezet is een fietstocht van circa 27 kilometer met onderweg een groot aantal momenten om af te stappen en te genieten. De verschillende activiteiten zijn ook los van deelname aan de fietstocht te bezoeken. In het programma zijn opgenomen molen de Vlijt in Wapenveld, het historische gemaal Pouwel Bakhuis en het gemaal Veluwe, molen de Vlijt in Marle en de mölle van Bats in Veessen. De route voert voor een deel door de hoogwatergeul met haar weidevogels. In Vorchten is een stop bij mfc De Verbinding en de Hervormde kerk mogelijk. De fietsroute voert de deelnemers langs de al dan niet bloeiende (hoogstam) boomgaarden in de IJsselvallei. In Veessen stelt fruitteler Herman Huiskamp de boomgaard aan de Veesser Enkweg open voor het publiek en kan men wandelen door de boomgaard. Daar is de stichting IJsselboomgaarden aanwezig met een informatiestand en verhalen over de historie van de fruitteelt in de IJsselvallei. De vrijwilligers van de mölle van Bats bakken pannenkoeken en daar is zowel de molen als de historische stoommachine in bedrijf. Bij Tuinderij Doorn aan de Kerkdijk 3 in Heerde kan men in de kassen de teelt van komkommers bekijken en daar is ook een proeverij van de producten uit de kassen van dit bedrijf.

Op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed wordt de Molendag opgeluisterd met muziek van draaiorgel Scala uit Apeldoorn. Ook de streekwinkel en de bijenstal zijn hier open. Bakker Piet uit Elspeet laat er ook zijn brood, gebakken van het door molen de Vlijt gemalen Veluwse graan, proeven.

Wie de fietsroute wil rijden kan tussen 10.00 en 13.00 starten op Vrieze's Erfgoed, de activiteiten zijn tot 16.00 uur te bezoeken. Deelname kost 3,50 euro en dat is inclusief gratis koffie/thee bij de gemalen, de proeverij bij kwekerij Doorn en een gratis pannenkoek bij de mölle van Bast in Veessen of in de streekwinkel op Vrieze's Erfgoed. Zie voor meer informatie www.vriezeserfgoed.nl.

 

Draaiorgel en fietstocht op Molen- en Gemalendag  Draaiorgel en fietstocht op Molen- en Gemalendag  


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Bezoek groepen aan bezoekerscentrum op afspraak via contactformulier.