Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Bloemengroet bemanning Halifax DT 795

Het comité molen de Vlijt heeft donderdagmorgen 3 april een bloemenhulde gebracht aan de omgekomen bemanning van de Halifax DT 795 die op 3 april 1943 neerstortte bij molen de Vlijt.

Bloemengroet bemanning Halifax DT 795

Oorspronkelijk was voor vandaag een uitgebreide herdenking op deze dag gepland als activiteit van 'Heerde Remembers' in het kader van '75 jaar Vrijheid'. Die activiteit moest worden afgelast. “Maar we willen toch stilstaan bij de crash waarbij de zeven bemanningsleden omkwamen. Onze vrijheid was voor hen toen belangrijker dan hun eigen veiligheid. In die zin is het tevens een hulde aan alle mensen die zich nu inzetten om ons te bevrijden van het corona virus.”, aldus voorzitter Jan Nitrauw van het molencomité.

Het bloemstuk is gemaakt door Marijke Schipper-Vels, dochter van de bijna twee jaar geleden overleden maker van het kunstwerk Henk Vels. Deze gebruikte bij het maken van het kunstwerk onderdelen van het vliegtuig die in september 2014 werden geborgen. De vogel, gemaakt van een zuurstoftankje, was voor Henk de Phoenix die als symbool van de vrijheid uit de wereldbrand herrees. Bij de berging in 2014 werden ook de stoffelijke resten gevonden van vier bemanningsleden gevonden die in juni 2016 op de begraafplaats in Wapenveld met militaire eer werden begraven. Drie andere bemanningsleden werden meteen na de crash in 1943 al geborgen en begraven in Leusden.

 

Op Youtube zjn twee filmpjes te vinden over de berging in 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=q8gmzKqJbUQ

https://www.youtube.com/watch?v=MHMlS7Grc4k


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Bezoek groepen aan bezoekerscentrum op afspraak via contactformulier.