De molenaars van Vriezes Erfgoed in Wapenveld

Het molenbedrijf

Al sinds 1602 staat op de huidige locatie een windmolen. Bij een brand in de kerstnacht van 1980 brandde de molen, toen eigendom van molenaar Willem Vrieze, tot de grond toe af.

Het molenbedrijf

In september 1984 kon de vang van een volledig nieuwe en maalvaardige molen gelicht worden. Naast een koppel 16er kunststenen, beschikt molen de Vlijt ook over een electrisch aangedreven maalstoel.


De verdere technische specificaties zijn te vinden in de molendatabase van de Hollandse molen.

Volkorenmeel
Molen de Vlijt maalt uitsluitend geschoonde en gecertificeerde tarwe. Het graan wordt op de wind gebroken en tot meel gemalen op de elektrische maalstoel. Zo wordt een volkorenmeel geproduceerd dat gebruikt wordt voor de eigen producten en voor levering aan bakkers.  Ook wordt molen de Vlijt regelmatig gevraagd voor het malen van tarwe in opdracht van derden, het zogeheten loonmalen.

Molenaars
Molen de Vlijt blijft vooral maalvaardig dankzij de inzet van een team van vier vrijwillig molenaars. Twee van hen zijn gediplomeerd en twee van hen zijn in opleiding voor het diploma van het Gilde van Vrijwillig Molenaars. De intensieve opleiding hiervoor duurt twee jaar.

Molen de Vlijt is evenals het hele complex Vrieze's Erfgoed, eigendom van de Stichting Molenbezit gemeente Heerde.


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.