Halifax

Halifax neergestort

Op Vrieze's Erfgoed wordt ook aandacht besteed aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog 1940-1945. In de late avond van 3 april 1943 stortte in de dijk van het Apeldoorns kanaal een Halifax bommenwerper neer. Daarbij kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven.

 Dat waren:

  • Frederick Henry Blake (26) uit Oregon (USA), piloot
  • Rodney Webber (21) uit California (USA), koepelschutter
  • Thomas Victor Trollope (22) uit Walthanstow (Engeland), staartschutter
  • Philip Henry Eldridge (29) uit King's Langley (Engeland), radio-operator
  • William David Hawkins (23) uit Gloucester (Engeland), navigator
  • John Ceredig Jones (31) uit Llanon (Wales)  bommenrichter
  • Gerard Stanley Walters (22) uit Stratford (Engeland), boordwerktuigkundige

Drie van hen zijn begraven op begraafplaats de Lusthof in Leusden. Ook werden lichamelijke resten begraven op de begraafplaats in Wapenveld. Formeel stonden er vier bemanningsleden als vermist te boek.

In september 2014 werd op Vrieze's Erfgoed een grote bergingsoperatie naar de restanten van de Halifax uitgevoerd. Deze stond in verband met de sanering van het Apeldoorns kanaal. Een deel van het terrein werd afgegraven en alle grond werd gezeefd. Bij die operatie onder leiding van majoor Arie Kappert, stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht. Er werden lichamelijke resten geborgen die door de BIDKL, de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht. Ook werd zo'n 1500 kilo materiaal van het vliegtuig geborgen. Een filmpje over de berging is hier te zien. Op Vrieze's Erfgoed is een monument en een informatiepaneel over deze gebeurtenis te vinden.

Halifax neergestort Halifax neergestort 


Vriezes Erfgoed Wapenveld
Groteweg 54
8191 JX Wapenveld
Molen de Vlijt is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en reserveringen voor trouwlocatie, bruiloften, feesten, vergaderingen etc mail naar het contactformulier.